blog6 (002)

Jarenlang heb ik bij één van de meest bekende speelgoedwinkels van Nederland gewerkt. Je weet wel, die winkel met dat rare clowntje als logo. Waar je als kind allerlei prullen kocht met Sinterklaas, of juist de grote bordspellen. Met je verjaardag mocht je er een nieuwe game uitkiezen voor de Playstation 2. Je weet nu vast wel welke winkel ik bedoel. Maar in ieder geval, zo niet, dan zijn alle speelgoedwinkels wel ongeveer hetzelfde dus het maakt ook niet uit.

Je denkt misschien dat werken in een speelgoedwinkel verschrikkelijk is, maar dat is het echt niet. Oké je moet wel tegen kinderen kunnen, want ja de winkel draait voornamelijk op kinderen. Dus als je echt een hekel hebt aan rondrennende kinderen die soms beginnen te huilen wanneer ze de nieuwste FIFA niet krijgen van hun ouders, dan is deze baan niet weggelegd voor jou.

Als je het leuk vindt om met kinderen te werken die met een ontzettend blij gezicht de winkel uitlopen met hun nieuwste speelgoed dan is deze baan wel wat voor jou. Dat is vooral waar ik mijn voldoening uit kon halen. Kinderen zijn soms verwende nesten, maar je hebt ook ontzettend beleefde en vriendelijke kinderen die zelf hebben gespaard voor een nieuwe playmobil set. Vol trots leggen ze hun speelgoed op de toonbank, met daarnaast het maanden lang bij elkaar gespaarde zakgeld. Glunderend lopen ze de deur uit en zien ze zichzelf al urenlang spelen met hun nieuwe aanwinst.

Rond de feestdagen Sinterklaas en Kerst is het topdrukte in de winkels. De games, bordspellen, steppen en knuffels zijn niet aan te slepen. Ik was ontzettend blij dat ik voor mijn eerste werkdag een inpakcursus heb gehad. Ik was altijd een kluns als het ging om cadeau’s inpakken tot ik ging werken in de winkel. Na honderden cadeaus ingepakt te hebben kan ik mijzelf toch wel een meester inpakker noemen. Ook best wel handig als je zelf een cadeau moet inpakken voor een verjaardag van een vriend.

Wat ook super handig is aan het werken in een winkel is dat je er bijna altijd wel personeelskorting krijgt. Niet alleen wist ik de beste cadeaus te bedenken voor mijn jarige neefjes en nichtjes. Ik kon de cadeaus ook nog eens met een flinke korting kopen en bespaarde zo behoorlijk wat geld op verjaardagscadeaus. Ik ben echt geen krent, maar hé, als ik goedkoop een cadeau kan kopen waarmee iemand ontzettend blij wordt, dan lijkt me dat prima. Bovendien was ik in die tijd ook maar een student met een bijbaan.

tweede foto blog 6 (002)

Natuurlijk maak je ook minder leuke dingen mee tijdens het werken, maar dat is bij elke baan. Het raarste wat ik ooit heb meegemaakt, was een kind dat zijn zin niet kreeg van zijn moeder. Nou is dat opzich nog niet zo raar in een speelgoedwinkel, alleen was dit wel een bijzondere situatie. Het jongetje van een jaar of tien wilde heel graag een nieuw spel voor zijn Playstation. Dat spel kostte zo’n zestig euro en dat vond de moeder overduidelijk te duur. Het jongetje begon toen te huilen, krijsen, schreeuwen en zelfs te gooien met de games. Gelukkig zijn de game hoesjes altijd leeg. Deze liggen namelijk bij de kassa en worden pas bij het afrekenen in de hoesjes gedaan om diefstal te voorkomen. Opzich had ik wel vaker huilende kinderen in de winkel alleen begon nu de moeder terug te huilen, krijsen en schreeuwen naar het kind. Een kort moment waarbij ik totale vervangende schaamte voelde. Ondanks dat het een rare gewaarwording was om een volwassen vrouw zo op de grond te zien krijsen naast haar zoontje, was het wel een ontzettend effectieve manier om haar zoon stil te krijgen. De zoon vond de reactie zo raar en schrok er zo erg van dat hij direct stil was. Ze liepen vervolgens rustig de winkel uit alsof er niks was gebeurd, terwijl het overige winkelend publiek ze geschrokken nakeken.

Ondanks dat je het niet zou verwachten, kan je dus nog best wel wat meemaken als je werkt in een winkel. Of het nu een speelgoedwinkel of een kledingwinkel is, overal komen leuke, vriendelijke, maar ook verschrikkelijk vreemde klanten langs. Mocht je nu dus echt denken, ja ik wil ook rare krijsende moeders op de grond zien rollen terwijl ik aan het werken ben. Of juist schattige kinderen een glimlach van oor tot oor bezorgen tijdens je werk. Dan kan je toch echt het beste solliciteren op een winkel vacature.